צריך לבדוק את התמונה המלאה
יש הבדל בין חוב של 20,000 שקל לחוב של 200,000 שקל, לחוב של 600,000 שקל. נורא חשוב. גם אם יש לנו עכשיו עיקול בגלל חוב של 20,000 שקל דחוף לנו לפתור אותו, להבין האם זה כל החוב שצריך לטפל בו ואז לפתור אותו והם אז פתרנו את כל הבעיות, או שיש לנו חובות של עוד 400 או 500 אלף שקל ואז חבל להשקיע את המאמצים ואת הכסף בלטפל בחוב הקטן, כשבעצם לא פתרנו את הבעיה ורק כיבינו שריפה ויבואו עוד שריפות בעקבותיה.
לא להיכנע ללחצים מצד הנושים
ברגע שאנחנו מסתבכים בחובות, ברגע שהבנו שאנחנו במצב של חדלות פירעון, מצב שבו אנחנו לא יכולים לשלם את כל החובות שלנו. אנחנו נהיה חשופים להרבה-הרבה מאוד לחצים. טלפונים מהבנק, מכתבים של עורכי דין, הודעות מהוצאה לפועל, עיקולים, וכולם יפעילו עלינו לחץ כדי שנשלם כמה שיותר מהר כאן ועכשיו וכמה שיותר כסף. נורא-נורא חשוב. אם הבנתי שאני גם ככה במצב של חדלות פירעון, אז אין הבדל אם החוב שלי הוא 400 אלף שקל או 450 אלף שקל. כך או כך אני אגיע לחדלות פירעון/הבראה ושיקום. עדיף לעצור הכל, לשמור את הכסף שיש לי כי אני צריך אותו, לממן הסדר נושים, לשלם לעורך דין, לממן את ההוצאות של המחייה השוטפת שלי, עדיף לא לשלם לאף אחד עד שאני עושה את זה אלא אם כן אני עושה את זה במסגרת הסדר כולל שפותר את כל הבעיות באופן גורף.
לא לפגר בתשלומים חשובים
ישנם מספר תשלומים מהותיים שגם שנקלענו לחובות עלינו להקפיד לשלם אותם.
לא לפגר בתשלומים של משכנתא, של מזונות, של חשבונות שוטפים ושל מיסים. במשכנתא לבנק הממשכן יש בעצם, זכות קניינית בבית. אם אני אפגר בתשלומי משכנתא, לבנק הממשכן יהיה יחסית הרבה יותר קל לפנות אותי מהבית ולמכור את הבית מאשר לכל נושה אחר. כל עוד אני עומד בתשלומי המשכנתא, יהיה מאוד קשה לפנות אותנו מהבית, והנושים יודעים את זה. ולכן עדיף לשלם את תשלומי המשכנתא כמו שכר דירה. אנחנו לא רוצים שיפנו אותנו מהבית, תשלומי המשכנתא מגנים לנו על הבית.
חשבונות שוטפים
מן הסתם, אני לא רוצה לא שינתקו לי את החשמל ושלא ינתקו לי את הטלפון, עדיף להמשיך ולשלם. גם אסור ממילא בהליך הבראה ושיקום לצבור חובות נוספים. ולכן עדיף להמשיך ולשלם את התשלומים החודשיים.
לא כך אגב לגבי חובות עבר. אם יש לי חוב מלפני 3 שנים לחברת סלולר, אין סיבה לשלם אותו כי החוב הזה כן נכלל בתוך הליך הבראה ושיקום. אבל את התשלומים השוטפים של כל חודש בחודשו, את זה כן לשלם.
מזונות
חוב מזונות הוא חוב שלא נכלל בהליך הבראה ושיקום, למעשה ההפטר לא חל עליו. קודם כל, יש פה חשיבות. מזונות זה כסף שהולך לילדים שלי, אני צריך לשלם אותו, זה המחייה שלהם וזה גם מה שאומר המחוקק. בדיוק מהסיבה הזאת המחוקק קבע שחוב מזונות לא ייכלל בהליך הבראה ושיקום ולא יהיה עליו הפטר. החוב הזה בעצם יחכה לנו, גם אם נקבל הפטר על כל יתר החובות, חוב המזונות יחכה לנו בפינה…בסוף התהליך וגם ככה נצטרך לשלם אותו. עדיף לא לצבור חובות חדשים, זה רק יכשיל אותנו בהמשך. ומיסים. הכוונה כמובן בעיקר לחובות ניכויים, למע"מ, למס הכנסה, ביטוח לאומי. מיועד… הכלל הזה רלוונטי בעיקר לעצמאיים. אם תפגרו בחוב ניכויים, חוב ניכויים זה כסף שקיבלתם כדי להעביר לרשות המיסים. אם גביתם מע"מ מלקוח ולא העברתם אותו לרשויות המס, זה עבירה פלילית. אנחנו לא רוצים מעבר לכל הצרות גם שתהיה עבירה פלילית, ולכן את חובות המיסים כדאי להמשיך ולשלם.
לא להסתבך עם השוק האפור
אין שום סיבה בעולם לקחת הלוואות משוק אפור. הריביות רצחניות, אמצעי הגבייה לא נעימים. גם אם לא כולם אלימים, הם בהכרח יודעים, זה אנשים שבהכרח יודעים לעשות לכם חיים קשים. חבל להסתבך עם זה. עוד פעם, זה גם לא פותר שום בעיה, זה רק יוצר בעיה חדשה. עדיף להיעזר במקורות שיש לנו.
להיעזר בנכסים שלנו בצורה נכונה
במידה וקיים נכס כשנכנסים לחובות הרי זה מבורך, הנכס ישמש כאמצעי לעזור לנו לצאת מהתסבוכת הפיננסית. בכדי להישאר עם הנכס ולמנף אותו להיחלץ מחובות ניתן לקחת הלוואות משכנתא, על סוג זה נפרט בשיעור על משכנתאות ואיך ניתן לגייס משכנתא לסגירת חובות. מה שחשוב לזכור שלעיתים נכון לפני שמוכרים את הבית לכיסוי חובות לבדוק קודם האם מיצינו את כל האפשרויות שקימות בפנינו לסגור אותם.
לשתף את הקרובים שלכם בבעיה
מאוד קשה להסתיר. כשמתחילים להגיע נושים ומכתבים ולדפוק בדלת, כולם יודעים מזה. מעבר לכך, אתם צריכים את העזרה שלהם והם חייבים לדעת את התמונה המלאה. אל תבואו להורים ותגידו להם: "יש לי חוב של 30,000 שקל", כשהחוב האמיתי הוא 300,000 שקל. ששתפו את הקרובים, האחים. אתם לא רוצים להגיע למצב שבו כבר לקחתם מההורים את כל החסכונות שלהם, ומהדודים ומהאחים ומכל מי שרק אפשר, ולא פתרתם באמת את הבעיה. שתפו אותם בבעיה המלאה, תנו להם לעזור לכם אבל בצורה יסודית.
לפנות לייעוץ כלכלי מוקדם ככל האפשר
כמו ברפואה. אם יש לכם בעיה רפואית, אתם רוצים ללכת איתה לרופא כשהיא עוד קטנה, לא כשהיא גדולה. גם כאן. אין סיבה ללכת ליעוץ כלכלי רק אחרי כשכבר הטילו לכם עיקול על המשכורת, כשכבר באו אליכם הביתה, כשכבר לקחו לכם את החסכונות, העלויות, הזמן פה פועל לרעתכם, וטעויות פה עולות הרבה מאוד כסף. חשוב מאוד להתייעץ עם איש מקצוע, שמבין בתחום, כמה שיותר מהר.