הלוואה שלקחתי מהבנק או מחבר זה חוב. אוברדראפט בחשבון העובר ושב שלי, זה חוב. צ'ק שנתתי ועדיין לא נפדה, זה חוב. כרטיס אשראי שגיהצתי היום אבל יחויב החשבון שלי רק בסוף החודש, זה חוב. וגם אם קניתי מקרר ושילמתי עליו ב-12 תשלומים, את המקרר כבר קיבלתי אבל את התשלומים עדיין לא שילמתי, גם זה חוב. כדי להבין את המצב שלנו, חשוב לקבל איזושהי תמונה מלאה על כמה כסף אנחנו חייבים בעצם.
איך להימנע מחובות?
עכשיו, חשוב לומר לפני כן שלפני שאנחנו מבינים איך לצאת מחובות, צריך להבין גם איך אפשר להימנע מהן. בסופו של דבר יש היום הרבה פיתויים והזמנות להלוואות.
כשיש לנו אוברדרפט שחורג קצת ממסגרת האשראי בבנק, אנחנו מקבלים טלפון מפקיד הבנק שאומר לנו: "בואו, אני אעמיד לכם הלוואה". ההלוואה הזאת היא לא מתנה – הלוואה הזאת יש לה עלויות, יש לה ריביות, הבנק מרוויח עליה הרבה כסף ויש לו אינטרס לתת לכם את ההלוואה הזאת. הוא לא עושה את זה מתוך נחמדות, גם אם אתם מכירים את הפקיד כבר 20 שנה והוא היה אצלכם בברית ובבר מצווה של הילד. לפעמים אין לנו ברירה ואנחנו מגיעים למצב שבו אנחנו נקלעים לחובות בגלל איזשהו אירוע קשה שקרה במשפחה, פיטורין, מחלה, עסק שקרס חלילה. אבל לפעמים אנחנו פשוט מתפתים לקחת הלוואות ויש היום לא מעט פיתויים בתחום הזה.
להגיע לאיזון כלכלי
ולכן אחד הדברים הראשונים שצריך לעשות זה להגיע לאיזון כלכלי. בעניין הזה יש הרבה מאוד עזרה שאפשר לפנות אליה בחוץ. קודם כל, ארגון "פעמונים" שנותן את הייעוץ הזה בחינם, יש גם יועצים כלכליים בתשלום, ועוד ארגונים שנותנים את השירות הזה. מאוד-מאוד חשוב להגיע לאיזון כלכלי. בסופו של דבר, אם אנחנו לא מאוזנים כלכלית, ואנחנו עכשיו לקחנו עוד הלוואה מהבנק, אז נהיה עוד פחות מאוזנים בחודש הבא, כי בחודש הבא כבר יש לנו החזר חודשי של עוד 500, 1,000, 2,000 שקל להחזיר בחודש. אז הדבר הכי חשוב הוא קודם כל להימנע מחובות.
אבל אם כבר הגענו למצב של חובות ואנחנו לא מצליחים להחזיר אותם, ההחזר החודשי גבוה מדי ומציעים לנו עכשיו מהבנק עוד הלוואה, אז צריך לשאול את עצמנו טוב אם באמת כדאי לקחת את ההלוואה הנוספת הזאת. כי לפעמים ההלוואה הנוספת הזאת, הבנק ידרוש מאתנו להעמיד עוד ערב, למשכן את הבית. הבנק ינסה לשפר את המצב שלו מנושה רגיל לנושה שיש לו בטחונות. וכשהבנק משפר את המצב שלנו המצב שלנו נהיה יותר גרוע. מעבר לכך, אם ממילא אנחנו מגיעים למצב של חדלות פירעון, מצב שבו אנחנו לא יכולים לשלם את החובות, אין סיבה לקחת עוד חובות, ליצור לעצמנו עוד חובות ולסבך את עצמנו עוד יותר. עכשיו, נניח והגענו למסקנה.
ישבנו, בדקנו, ספרנו את החובות, בדקנו כמה צ'קים הוצאנו וכמה יש לנו אוברדרפט בבנק וכמה הלוואות לקחנו והגענו למסקנה שאין אפשרות לשלם את החובות.
מה קורה אז? זה יתחיל בטלפון ממנהל הבנק, אחריו מכתב מעורך דין, אחר כך מכתבים מהוצאה לפועל או מבית משפט. הרבה מהאנשים בשלב הזה פשוט מפסיקים לפתוח את המכתבים, טעות כמובן. חשוב מאוד לטפל בבעיות האלה של החובות כמה שיותר מהר. הזמן פה פועל לרעתנו וצריך כמה שיותר מהר לפנות לקבל ייעוץ למה לעשות עם החובות. בסופו של דבר המטרה שלנו היא לא לכבות שריפות. לא עכשיו לטפל בבעיה נקודתית שנוצרה. יש לי עיקול על המשכורת, אני אשלם 5,000 שקל לנושה אחד כי יצרתי חוב במקום אחר. גם אם ירד העיקול, יבוא עיקול למחרת מבנק אחר שלקחתי ממנו הלוואה. ולכן צריך להיכנס לאיזשהו הליך כולל, של מה שנקרא לפעמים: "הליכים למחיקת חובות".
הליכים למחיקת חובות
חשוב להבין, הליכים למחיקת חובות זה לא הליכי קסם. יש, נכון להיום, אפשרויות להגיע למחיקה של מרבית החובות: הנפוצה ביותר זה הליך של חדלות פירעון.
יש אפשרות להגיע להסדר נושים, שזה וריאציה אחרת קצת של חדלות פירעון, ויש אפשרות לקבל הפטר בהוצאה לפועל.
מה שחשוב להבין לגבי שלושת ההליכים האלה, זה שבסוף התהליך הזה אנחנו מקבלים צו הפטר. צו הפטר זה צו של בית משפט שבעצם בא ואומר שכל החובות שהיו לנו עד נקודה מסוימת, נמחקים.
מה שחשוב לדעת זה שבהליכים האלה אנחנו גם נהנים מעיכוב ועצירה של כל ההליכים המשפטיים והסרה של כל העיקולים וגם מהפטר תוך זמן יחסית לאלטרנטיבות קצר. הדבר הזה נגיש, מדובר בהליכים לא מורכבים במיוחד, הליכים פשוטים, אפילו ידידותיים יחסית. בטח ובטח יחסית לאלטרנטיבות.