אם בן אדם הסתבך בחובות, הוא הרבה פעמים הגיע למצב שבו הוא לא יכול לתפקד בצורה ראויה, הוא לא יכול לעבוד, קשה לו לפתוח עסק. המדינה רוצה שאנשים יעבדו, ישגשגו, יפתחו עסקים, ובגדול שלא יבלו את שארית חייהם בתשלום חובות, במיוחד אם אנחנו מבינים שהמצב הוא כזה שבו אי אפשר לשלם את החובות.
הליך הבראה ושיקום
הליך הבראה ושיקום נועד לבן אדם שהסתבך בתום לב, כמובן, לא אדם שהסתבך בגלל מעילה בכספים או משהו כזה. בן אדם שהסתבך בתום לב ולא יכול לשלם את החובות. לא בן אדם שלא רוצה לשלם את החובות. ואם מישהו לא יכול לשלם את החובות, אז אין שום סיבה שהחובות האלה ילוו אותו כל החיים, צריך לתת לו הזדמנות לפתוח דף חדש. ההזדמנות הזאת היא חדלות פירעון.
חשוב להבין שהבראה ושיקום זה לא איחוד תיקים. חדלות פירעון מתבצעת בבית משפט, איחוד תיקים קורה בהוצאה לפועל. אבל מה זה הבראה ושיקום איך זה עובד? זה מתחיל בבקשה שבה אנחנו ממלאים את כל הפרטים על המצב הכלכלי שלנו.
על החובות, על הנכסים, על הזכויות, על החובות שלנו על ההכנסות וההוצאות. ממלאים טפסים, מצרפים להם הרבה נספחים ומעבירים את כל הניירת הזאת לממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי(כונס נכסים רשמי). הכונס הרשמי זה אגף במשרד המשפטים שאחראי על כל התחום של חדלות פירעון/הבראה ושיקום. הכונס עובר על הטפסים האלה, מאשר את הבקשה ומעביר אותה לבית משפט. בית המשפט חותם על צו שנקרא "צו פתיחת הליכים". צו פתיחת הליכים זה בעצם ההתחלה של כל הליך של הבראה ושיקום
צו פתיחת הליכים
צו פתיחת הליכים אומר חמישה דברים חשובים.
דבר ראשון, הצו מורה על עיכוב כל ההליכים נגד החייב. כלומר, כל הליכי ההוצאה לפועל נעצרים. העיקולים מתבטלים גם על חשבון הבנק, גם על המשכורת, גם הגבלות על רישיון נהיגה. הכל- מתבטל, למעט עיכוב יציאה מהארץ וכמובן איסור על יצירת חובות חדשים.
הדבר השני שקורה: זה שנקבע צו תשלומים. שזה בעצם צו שבודק, אחרי שהממונה בדק מה ההכנסות ומה ההוצאות שלכם, הוא קובע כמה אתם צריכים לשלם כל חודש לקופה, לקופת הכינוס.
הדבר השלישי: נקבעת חובה להגיש דו"חות. זאת אומרת, במהלך כל הליך הבראה ושיקום אתם צריכים להגיש פעם בחודשיים, דו"ח על ההוצאות מול ההכנסות שלכם.
הדבר הבא, הרביעי: ממונה נאמן. נאמן זה עורך דין, עורך דין פרטי, שמתמנה מטעם המדינה כדי לפקח, לנהל את תיק ההבראה ושיקום שלכם. הנאמן בגדול, יזמין אתכם בשלב כלשהו לבירור. הוא ישאל אתכם על כל הדברים האלה שמילאתם בטפסים ובדו"חות. על ההכנסות, על ההוצאות, על הנכסים והחובות וייתן את ההמלצות שלו לבית משפט.
והדבר האחרון, חשוב מאוד: נקבע דיון. כבר במעמד צו פתיחת הליכים, כבר בזמן שבית משפט חותם על הצו, נקבע דיון בבקשת ההפטר שלכם, בצו ההפטר, ל-12 חודשים לאחר מכן. כלומר, אם אני היום הגשתי בקשה וקיבלתי צו פתיחת הליכים, בעוד כשנה יקבע לי דיון באופן אוטומטי. חשוב להבין, כל הדברים האלה קורים באופן אוטומטי בעצם. לא צריך פה שום קסם או כישרון מיוחד של עורך דין בשביל שהדברים האלה יקרו, זה חלק מהסטנדרט של כל צו פתיחת הליכים שניתן.
נכנסים להליך
השלב הבא הוא שאתם בעצם נכנסים להליך. הליך שנמשך 12 חודשים, כמו שאמרנו קודם. בהליך הזה אתם תוזמנו לברור אצל הממונה, ויכול מאוד להיות שהפעם הבאה שתראו את הממונה תהיה בדיון לאחר 12 חודש. טרם הדיון הנאמן יגיש לממונה דו"ח ממצאי בדיקה וזאת על סמך הדוחות הדו חודשי שהגשתם ועל סמך הבירור שנעשה. הדו"ח יכלול את ההתנהלות של החייב במשך ההליך והחשוב המלצה למתן צו לשיקום כלכלי הוללת תכנית פירעון. תכנית פירעון היא בעצם תכנית שבה אתם אומרים כמה אתם יכולים לשלם. לא חשוב כמה החובות, חשוב כמה אתם יכולים לשלם. אם אתם יכולים לשלם 500 שקל בחודש, יכול להיות שיגידו לכם: "בואו תמשיכו לשלם את ה-500 שקל האלה, למשך שלוש שנים נוספות". טווח הזמן המקסימלי של הליך הבראה הוא ארבע שנים (למעט חריגים). כלומר, השנה הראשונה עד לדיון ותוכנית פירעון שתימשך עוד שלוש שנים. יכול מאוד גם להיות שתגידו לבית משפט: "אני לא רוצה לשלם עוד 500 שקל למשך שלוש שנים, אני מעדיף לשלם 20,000 שקל עכשיו. הנה, ההורים יכולים לעזור לי, ואני אביא סכום חד פעמי אקבל צו הפטר במקום". אם אני ממשיך לשלם, צו ההפטר הוא מותנה.
להתחיל כמה שיותר מוקדם
עוד דבר שחשוב לדעת בכל מה שקשור להבראה ושיקום, זה שרצוי מאוד להתחיל הליכים אלה כמה שיותר מוקדם. אין שום סיבה בעולם לחכות עד שהנושים יתחילו לפעול נגדכם, עד שהבנקים יפתחו נגדכם תיק בהוצאה לפועל או יטילו עיקולים על המשכורת או על חשבון הבנק שלכם. חבל. זה עוגמת נפש רבה ומיותרת, ואם אפשר להימנע ממנה, רצוי. היה לי מקרה של אדם שהייתה לו הלוואה באחד הבנקים של 200,000 שקל בערך, והוא הבין שהוא לא יוכל להחזיר אותה. כי גם פוטר מהעבודה וגם חלה לו איזושהי הידרדרות במצב הרפואי, הוא הבין שהוא לא יוכל לשלם את הכסף הזה. הגיש מיד בקשה לצו פתיחת הליכים, קיבל את הצו ולמעשה עצר את כל ההליכים נגדו עוד לפני שהוא אפילו קיבל טלפון אחד מהבנק. זו התנהלות נכונה וחכמה. חשוב מאוד, זה יחסוך לכם הרבה כסף והרבה עגמת נפש.
ובאופן כללי צריך לזכור שהליך פשיטת רגל הוא הליך מאוד פשוט ונותן הזדמנות אמיתית שהמדינה נותנת לאדם שהסתבך בחובות לפתוח דף חדש.